Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Μήνυμα Συμπαράστασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου

«Η Μήλος είναι ένα νησί με έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Το θέμα της εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων στο νησί μας τέθηκε και στο παρελθόν και η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν έντονη λόγω των κινδύνων που η εξόρυξη τέτοιων μετάλλων ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία. Η τότε Δημοτική Αρχή είχε απορρίψει κάθε ενέργεια έρευνας που θα προωθούσε την εκμετάλλευση του χρυσού.Η σημερινή Δημοτική Αρχή παραμένει στην ίδια θέση ότι εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά στον τρόπο εξόρυξης που να διασφαλίζει απόλυτα τη δημόσια υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι επιθυμητές στο νησί μας.

Για θέματα τέτοιου ενδιαφέροντος και για δραστηριότητες που επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές παραμέτρους κάθε τόπου, είναι απαραίτητο πριν προχωρήσουν οι όποιες ενέργειες-διαδικασίες να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη, η γνώμη των τοπικών κοινωνιών με κάθε δημοκρατικά πρόσφορο τρόπο.Κάτι ανάλογο δεν είδαμε να γίνεται στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της να υπερασπίζονται με αξιοπρέπεια και συνέπεια τον τόπο τους αντιστεκόμενοι στα σχέδια εξόρυξης χρυσού, διεκδικώντας την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας τους.

Η απτόητη ανταγωνιστικότητα τους προκάλεσε ένα πολύ μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης το οποίο κατάφερε να σπάσει το φράγμα της σιωπής που είχε επιβληθεί από τα κανάλια για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα και τις καταστροφικές συνέπειές τους. Η μεγαλειώδης διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού δείχνει ότι οι αντιστάσεις στην περιβαλλοντική καταστροφή είναι ικανές να ματαιώσουν τελικά τις επενδύσεις σε ορυχεία χρυσού.Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου εκδηλώνει την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.»