Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Καταδίκη για τα γεγονότα στην Ιερισσό Χαλκιδικής

Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου:

Η πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση κατά των κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής, που συνοδεύτηκε ακόμα και από ρίψη χημικών σε χώρο σχολείου, μας έχει συγκλονίσει. Η σοβαρότητα του γεγονότος είναι τέτοια ώστε μια καταδικαστική ανακοίνωση μοιάζει περίπου γελοία. Παρά το ότι είχε προηγηθεί ένα διάστημα ανησυχητικής κλιμάκωσης, με κλήσεις ανηλίκων μαθητών να περάσουν από την αστυνομία «για υπόθεσή τους» (σε ώρα μαθημάτων και χωρίς να ενημερωθούν οι γονείς τους!!!), προσωρινές «εξαφανίσεις» πολιτών, ξυλοδαρμούς ηλικιωμένων κλπ., οι εξελίξεις της Πέμπτης 7/3/2013 προκαλούν πραγματικό σοκ καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, ακόμα και βρέφος (!) κατέληξε στο νοσοκομείο από τα δηλητηριώδη χημικά αέρια.

Τη στιγμή μάλιστα που συνέβαιναν αυτά, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή διαβεβαίωνε ότι «οι ανήλικοι μαθητές τίθενται σε προστασία δικαίου και όχι σε έλεγχο, ακόμα και αν έχουν εμπλακεί σε παραβατικές συμπεριφορές». Σε κάποια άλλη χώρα ίσως… Αναρωτιόμαστε τι ρόλο περιμένουν να παίξει το σχολείο στην κοινωνία μας εκείνοι που ανέχονται αυτές τις πρακτικές. Διότι, τονίζουμε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι απαράδεκτες πρακτικές αλλά και η ανοχή απέναντι σε αυτές. Καλό θα ήταν να προβληματιστούν γύρω από το ίδιο ερώτημα οι γονείς και οι πολίτες γενικότερα. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να τονίσουμε τις εξής πτυχές του ζητήματος:

• Το πρόβλημα αγγίζει τον χαρακτήρα του πολιτεύματος της χώρας μας. Μια κοινωνία που κυριαρχείται από τον φόβο δεν είναι δημοκρατική. Πολύ περισσότερο όταν διώκονται και τρομοκρατούνται μικρά παιδιά. Όταν αναφέρονται οι όροι «ακροδεξιά», «φασισμός» ή «ναζισμός», έχουμε την τάση να τους συνδέουμε με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πιο σύνθετη. Η κυριαρχία του φόβου στην κοινωνία είναι φασισμός.

• Η κάλυψη των παραπάνω γεγονότων από τα «μεγάλα» ΜΜΕ είναι αποκαλυπτική για την ποιότητα της ενημέρωσης που μας παρέχουν. Η αποσιώπηση ή ακόμα και η διαστρέβλωση τόσο σοβαρών συμβάντων και η υποβάθμιση της σημασίας που έχει η καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι φαινόμενα που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας.

• Πέρυσι στην Κερατέα, τώρα στη Χαλκιδική, αύριο στη Θράκη. Ποιος έχει σειρά μετά; Η περιοχή μας ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αντίστοιχα προβλήματα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει με θρησκευτικό φανατισμό κάθε σχέδιο «επένδυσης», ανεξάρτητα από τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οφείλουμε να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των κατοίκων της Χαλκιδικής που υπερασπίζονται ειρηνικά τον τόπο τους και τα παιδιά τους.