Δελτία Τύπου

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το όργιο τρομοκράτησης και καταστολής στη Χαλκιδικής

 

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Για το «όργιο» τρομοκράτησης και καταστολής των κατοίκων της Χαλκιδικής που είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ»

Συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με πρόσχημα την προβοκατόρικη επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής, η κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής των κατοίκων που εναντιώνονται στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» και η επίδειξη πυγμής υπέρ των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται ή σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από κατοίκους και δικηγόρους, υπάρχει σωρεία περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, καταχρηστικής συμπεριφοράς και παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Αστυνομίας σε βάρος κατοίκων της περιοχής, ακόμη και ανήλικων μαθητών. Συγκεκριμένα και εντελώς ενδεικτικά, στις 28-2-2013, αστυνομικοί προσήγαγαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης 4 παιδιά από την Ιερισσό, όπου τα υπέβαλαν σε ανάκριση, τους ασκήθηκε ψυχολογική βία και στο τέλος αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να ασκηθεί δίωξη. Ένα από αυτά χτυπήθηκε προκειμένου να εξαναγκαστεί να δώσει δείγμα γενετικού υλικού (DNA). Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση 15χρονου μαθητή που οι αστυνομικοί τον άρπαξαν όταν κατέβηκε από το λεωφορείο γυρίζοντας από το σχολείο και αφού τον κράτησαν για ώρες στην Ασφάλεια του ανακοίνωσαν ότι είχαν κάνει λάθος. Συνολικά έχουν προσαχθεί περισσότεροι από 70 κάτοικοι, ανάμεσά τους ανήλικοι μαθητές, χωρίς να ασκηθεί δίωξη σε κανέναν από αυτούς, αφού δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι μαζικές προσαγωγές γίνονται είτε με τηλεφωνική ή έγγραφη κλήση, είτε ακόμη και με «απαγωγές», χωρίς να επιτρέπεται στους προσαχθέντες να έχουν επικοινωνία και νομική στήριξη από δικηγόρο.

Στη βάση της επικίνδυνης λογικής ότι όποιος αντιτίθεται στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση είναι ύποπτος, επιχειρήθηκε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος μέλους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Ποια θέση παίρνει για το απαράδεκτο «όργιο» αστυνομοκρατίας, αυταρχικής και καταχρηστικής συμπεριφοράς της αστυνομίας σε βάρος των κατοίκων;
  • Ποια μέτρα θα λάβει για την παύση της καταχρηστικής εφαρμογής της μεθόδου των «προσαγωγών» και της απαράδεκτης διάταξης για τη λήψη DNA ακόμη και με τη βία, ακόμη και από ανηλίκους και χωρίς να έχει προηγηθεί ποινική δίωξη;