Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
για την επένδυση Χρυσού στη Β.Χαλκιδική

Ο ΣΑΘ με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με την επένδυση χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. Η απόφαση της Πολιτείας να αγνοήσει την αρνητική τοποθέτηση του Τεχνικού της Συμβούλου (ΤΕΕ) και να προχωρήσει στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, σε συνδιασμό με την ανυπαρξία μέριμνας από την πλευρά της, από το 2003 έως σήμερα, για ουσιαστικό και σε βάθος δημόσιο διάλογο για την αναγκαιότητά του, φαίνεται ότι με ακρίβεια οδηγεί στην επιβολή του δια της βίας και της καταστολής των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας που θίγεται άμεσα από αυτό.

Πλήθος επιστημονικών φορέων, με πλέον βαρύνοντα το ΤΕΕ-ΤΚΜ, εγκαίρως και έγκυρα επεσήμαναν ότι στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, με μη αναστρέψιμες βλάβες σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως η υδροφορία, και ακυρώνει κάθε δυνατότητα παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, η επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δε συνάδει με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Από το πλήθος των τοποθετήσεων και λίγων ενημερωτικών εκπομπών πολλά είναι τα ζητήματα που τέθηκαν. Για την νομιμότητα της εκχώρησης, την αξιοπιστία της ΜΠΕ, το ρόλο των εταιριών εξόρυξης παγκοσμίως στην ανεπιστρεπτί υποβάθνιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, για την απόδοση της επένδυσης σε σχέση με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κ.α. Δυστυχώς σε όλα τα παραπάνω τόσο η εταιρία όσο και η εκτελεστική εξουσία δε δώσανε πειστικές απαντήσεις, ενώ οι εξελίξεις συνεχώς επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο.

Ο ΣΑΘ, βαθύτατα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και προσπαθώντας να κρίνει το ζήτημα έξω από καιροσκοπικά εκφιαστικά διλήματα (θέσεις εργασίας ή περιβάλλον), δηλώνει πως οι όποιες επενδύσεις δεν μπορούν να γίνονται με κάθε κόστος. Ενώνει τη φωνή του με όσους, παρά τη φίμωση από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και την άγρια καταστολή, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή.