Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Ψήφισμα για Σκουριές στο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών

ΨΗΦΙΣΜΑ 
Οι μηχανικοί του δημοσίου εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο επενδυτικό σχέδιο της Εl Dorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη Χαλκιδική το οποίο περιλαμβάνει επέκταση παλαιών μεταλλείων (Ολυμπιάδα), δημιουργία συγκροτήματος εργοστασίων επεξεργασίας μεταλλευμάτων, στοές μεταφοράς, τεράστια τοξικά τέλματα, δεξαμενές  αποθήκευσης μεταλλικών συμπυκνωμάτων και θειϊκού οξέως πάνω στην παραλία του Στρατωνίου και 2 νέες προβλήτες στο λιμάνι Στρατωνίου.
Το εν λόγω σχέδιο το οποίο ξεκίνησε το 2003 με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα μας, την πώληση κοιτασμάτων αποτιμώμενης αξίας πάνω από 2 δις στην τιμή των 11 εκατ, ευρώ επί υπουργού Ανάπτυξης Χ. Πάχτα. αποτελεί μείζον οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα.
α) οικονομικό έγκλημα διότι μερικές προσωρινές εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην επένδυση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την μόνιμη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από την πλήρη κατάρρευση της τοπικής οικονομίας που στηρίζεται στην γεωργία, τον τουρισμό, τη μελισσοκομία, την αλιεία. Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι ασύμβατη με κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή.
β) περιβαλλοντικό έγκλημα διότι η απελευθέρωση επικίνδυνων βαρέων μετάλλων όπως αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο και ψευδάργυρο τα οποία περιλαμβάνονται στα πετρώματα της περιοχής σε συγκεντρώσεις πάνω από  τα όρια επικινδυνότητας, θα οδηγήσουν σε μόνιμη ρύπανση των εδαφών, των νερών και του αέρα, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων της περιοχής. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών η αποψίλωση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει θα καταστραφεί. Το καθαρό νερό που χρησιμοποιούν οι περιοχές γύρω από την εξόρυξη θα μειωθεί σημαντικά.
γ) έγκλημα κατά της συνοχής των τοπικών κοινωνιών διότι καλλιεργείται το μίσος ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και όσους πιστεύουν ότι μπορεί να βρουν δουλειά μέσα από καταστροφικές επενδύσεις.
Καταγγέλλουμε τις αλλεπάλληλες βίαιες επιθέσεις ενάντια στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων από αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και τον ιδιωτικό στρατό της εταιρείας. Οι επιθέσεις αυτές, οι συλλήψεις, η κλήση κατοίκων για παράδοση γενετικού υλικού έχουν μετατρέψει την ΒΑ Χαλκιδική σε περιοχή υπό κατοχή των εταιρειών.
Με αφορμή τον εμπρησμό μηχανολογικού εξοπλισμού της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», τα ξημερώματα της Κυριακής 17/2, στήνεται μεθοδικά το νέο σκηνικό της κατασυκοφάντησης του δίκαιου, όσο και άνισου, αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στο καταστροφικό σχέδιο των εξορύξεων χρυσού. Στο ντεκόρ με τα αποκαΐδια προστέθηκαν: ο κ. Δένδιας, που έσπευσε επιτόπου να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του, ο εξοστρακισμένος από την κεντρική πολιτική σκηνή, με τη στάμπα της εμπλοκής σε σκάνδαλα και τωρινός δήμαρχος κ. Πάχτας, «τοπάρχης» και «μακρύ χέρι» της εταιρίας, σε ρόλο καταδότη και καταγγέλλοντα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή της εταιρείας και ο πρόεδρος του σωματείου των μεταλλωρύχων, να απειλεί με εμφύλιο στην περιοχή.
Την εικόνα έσπευσαν να αναπαράξουν όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια του μνημονιακού τόξου, θεωρώντας πως έχουν μια χρυσή ευκαιρία να «παίξουν» στο προσφιλές γι αυτούς γήπεδο της «βίας» και της «ανομίας». Μιλούν για φθορά και καταστροφή ξένης ιδιοκτησίας, όταν η μόνη πραγματική φθορά είναι αυτή της καταστροφής του αρχέγονου δάσους των Σκουριών. Σε μια επίδειξη υποκριτικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, αναλώνονται σε ένα μαζικό επικοινωνιακό παιχνίδι, με «εργαλεία» τις επενδύσεις και την ανάπτυξη (της εταιρείας).
Αυτοί που για, σχεδόν, τρεις δεκαετίες κρύβουν εσκεμμένα τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, αυτοί που παρουσίαζαν σαν διαβούλευση τις συναθροίσεις με τα «στημένα» ακροατήρια, αυτοί που «έθαψαν» την επιστημονική αποδόμηση των διάτρητων μελετών της εταιρείας, ανακάλυψαν τώρα τον παράδεισο της απασχόλησης. Ένα ψεύτικο παράδεισο, αφού με την ενεργητική συνδρομή του κράτους, βαφτίζονται σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης οι θέσεις των προγραμμάτων κατάρτισης, με υποχρέωση της εταιρείας για ολιγόμηνη απασχόληση, την οποία εταιρεία, μάλιστα, επιδοτεί το κράτος γι αυτήν την κοροϊδία σε βάρος παραπλανημένων ανθρώπων.
Το «δια ταύτα» αυτής της συμπαιγνίας κράτους, κεφαλαίου και ελεγχόμενων ΜΜΕ είναι ένα νέο, πιο ασφυκτικό, καθεστώς ελέγχου της κοινωνίας και των αγώνων που αναπτύσσονται. Είναι η κατεδάφιση και η ισοπέδωση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι ανεξέλεγκτες προσαγωγές και συλλήψεις, η άτυπη (;) δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, η ταύτιση της συμμετοχής σε αγώνες και κινητοποιήσεις με την ηθική αυτουργία σε πραγματικά ή κατασκευασμένα ποινικά αδικήματα και η εισαγγελική παραγγελία για πιθανή δικαστική διερεύνηση των κινητοποιήσεων δεν είναι μόνο η ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Είναι το αύριο που επιφυλάσσουν σε κάθε «σκίρτημα» αντίδρασης των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Αυτές, οι ολοκληρωτικής έμπνευσης πρακτικές είναι ευθέως ανάλογες με το περιεχόμενο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, που είναι προσανατολισμένες στην εκποίηση των δημόσιων υποδομών και του φυσικού πλούτου, στην υπερπροστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην εξαθλίωση της κοινωνίας.
Νομίζουν ότι θα κάμψουν, με αυτόν τον τρόπο, ένα ρωμαλέο κίνημα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική και στη Β. Ελλάδα. Ξεχνούν τη μακρά παράδοση αγώνων και την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων κατοίκων, που μας πάνε πίσω στους αγώνες της εποχής Μποδοσάκη (1977), αλλά και στις κινητοποιήσεις με επίκεντρο την Ολυμπιάδα (1996-97). Ξεχνούν, ακόμη, ότι αναπτύσσεται ραγδαία ένα ευρύ κίνημα υποστήριξης, στενά δεμένο με άλλα μέτωπα αγώνων, όπως αυτά της υπεράσπισης εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας, της υπεράσπισης των δημόσιων χώρων κλπ.. Όσοι το αγνοούν αυτό, ας είναι έτοιμοι, να διαψευστούν με παταγώδη τρόπο, ελπίζουμε πολύ σύντομα.
Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.
Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται
Κάτω τα χέρια από τις Σκουριές και τους αγωνιζόμενους κατοίκους!